KELUARGA KESIHATAN

“Jangan Tarik!” -Anak Suka Masuk Benda Dalam Mulut? Ini Yang Anda Patut Lakukan!

Perasan tak anak-anak di usia 6 bulan ke atas semua benda nak masuk mulut sehinggakan ibu pula yang ris4u takut anak tertelan. Sebenarnya tindakan bayi memasukkan objek ke dalam mulut adalah satu proses pembelajaran baru untuk mereka. Menurut Patologis Pertuturan Bahasa, Aishah Kassim mouthing atau memasukkan objek dalam mulut atau bahasa lainnya mengutip sebenarnya penting untuk […]

KESIHATAN PETUA

Rupanya Selama Ni Kita Makan Madu Dengan Cara Yang SaIah, Ini Cara Yang Betul!

Selama ini, tujuan makan madu selain nak sihat tentu-tentulah nak sembuhkan penyakit. Tapi kenapa walau dah habis berbotol madu, s4kitnya masih ada.. tak jadi ubat. Rupanya cara minum madu itu yang sal4h. Dr Hisham bin Hashim, seorang herbalis dan gemologis memaklumkan petua bukan sekadar apa yang difikirkan sebagai tinggalan orang dulu-dulu. Petua itu sebenarnya adalah […]

KELUARGA KESIHATAN

Kesan ‘Screen Time’ Kepada Anak Jika Pendedahan Terlalu Awal

Kebanyakan ibu bapa mengambil jalan mudah dengan memberikan anak-anak melihat telefon dalam jangka masa yang panjang walaupun ia terlalu awal. Kesan screen time yang berlebihan boleh mempengaruhi kesihatan fizikal anak-anak termasuklah mata mereka. Selain itu, kesan screen time yang berlebihan juga akan menyebabkan anak-anak kurang bercakap kerana lebih tertumpu dengan video atau games yang dilihat. Seorang doktor di media sosial […]

KESIHATAN MAKANAN

Rahsia Manfaat Pisang “Bertahi Lalat” Yang Ramai Tak Tahu

Pisang kalau dah lembik dan hitam, ramai yang geeli nak makan betul tak Senang kata, jika kondisi pisang itu sudah terlalu lembik pasti orang menganggapnya sudah tidak elok dan hanya layak untuk dijadikan cekodok pisang semata. Tetapi tahukah kamu, bintik-bintik hitam atau tompok hitam pada pisang itu menandakan 1001 kebaikan buat tubuh badan kamu? Semakin […]

KESIHATAN MAKANAN

Ramai Yang Tak Tahu Khasiat Ikan Kembung Lebih Banyak Daripada Ikan Salmon

Selamat datang ke laman Lakar Media. Lakar Media akan berkongsi pelbagai kisah tauladan, motivasi, islamik serta berkaitan teknologi yang mana akan memberi pengetahuan serta kesan mendalam buat para pembaca. Diharapkan semoga perkongsian ini dapat memberi sedikit sebanyak ilmu pengetahuan buat anda. Ikan salmon amat terkenal dengan harganya yang agak mahal berbanding ikan-ikan yang lain. Ia […]

Berita Berita Luar Negara KESIHATAN MAKANAN Viral

Wanita Ini Terkejut Setelah Merebus Telur Yang Dibelinya, Dalam Telur Ada Macam Cacing Panjang

Seorang wanita yang membeli telur dari sebuah pasaraya di Thailand terkejut besar apabila melihat isi dalam telur itu selepas direbus. Wanita yang dikenali sebagai Rangsiya Sara-uppatham, 30-an tahun, yang juga salah seorang penduduk di Chonburi Thailand terkejut besar apabila melihat isi kandungan dalam telur yang baru sahaja dibelinya di pasaraya. Ketika di rumah, Rangsiya Sara […]

KESIHATAN

Tips ALAMI Ini Sangat Membantu Untuk Atasi DEMAM, BATUK dan SELSEMA – Dr Suri Roowi

Memandangkan cuaca agak tidak menentu sekarang ini, di sini saya kongsikan tips alami untuk membantu masalah demam, batuk dan selsema. Tips 1 Caaranya adalah; 1. Minum air bawang putih. Bawang putih ada bahan Allicin, boleh membantu masalah demam, sa kit tekak dan selsema. Untuk mendapatkan khasiat yang banyak, bawang putih perlu dihancurkan atau dipotong-potong, seterusnya […]

KESIHATAN MAKANAN

Ramai Tak Tahu Keledek Ungu Mampu Mengurangkan R1siko K4nser Usus

Amalan memakan keledek (keladi) ungu dipercayai dapat menurunkan risiko menghidap barah kolon sehingga enam kali ganda. Penyelidikan yang dijalankan Universiti Pennsylvania State, Amerika Syarikat itu mendapati, keledek ungu dapat menyekat penyebaran sel stem kan ser dalam usus besar. Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutritional Biochemistry itu dijalankan ke atas babi yang mempunyai sistem penghadaman […]