KESIHATAN PETUA TIPS

Nak Halang Gigi Dari Rosak Dan Berbau? Amalkan 5 Cara Ini Dengan Betul Dan Lihatlah Hasilnya

Anda ada masalah mulut berbau disebabkan gigi rosak? Gosok gigi berulang kali pun masih lagi belum hilang? Mungkin selama ini cara anda menggosok gigi itu tidak betul. Kami ada info penting buat korang yang menghadapi masalah ini, jangan risau, ikut sahaja cara mudah ini dan amalkan setiap hari okay.

Gigi harus digosok selama 2 minit

Kajian dari British Dental Health Foundation mengatakan kebanyakan manusia memberus gigi tidak lebih dari 1 minit dan paling lama hanya 45 saat sahaja. Tips ingin gigi yang sihat sepatutnya korang kena gosok selama 2 minit.

Guna ubat gigi yang ada fluorida

Kesan fluorida adalah untuk mencegah gigi dari menjadi buruk. Jadi sebelum beli, lihat dahulu pada kotak ubat gigi jika ia mengandungi fluoride atau tidak.

Jangan berkumur dulu selepas gosok gigi

Kalau ikutkan, tak payah berkumur langsung. Lepas gosok, ludah sahaja. Sebab? Untuk membantu ketahana fluoride di celah-celah gigi anda.

Jangan terus gogok gigi selepas makan, tunggu dahulu 1 jam

Tahukah anda Enamel akan jadi lembut sejurus selepas kita makan terutamanya jika makanan itu bergula. Jadi jika terus menggosok selepas makan, enamel pada gigi akan rosak dan menjejaskan kesihatan gigi. Waktu yang bagus untuk gosok gigi adalah 1 jam selepas makan.

Gosok gigi dengan lembut, jangan kasar

Jangan gosok kasar-kasar, ia boleh mendatangkan kerosakan pada tisu di gus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *