Ibu berker4s nak guna mesin basuh sampai luny4i, anak terp4ksa standby playar… layankan aje jer1tan jiran setaman – “Nak pul4s kena ada gaya”

“IBU kata guna sampai luny4i.”

Itulah kata-kata seorang wanita setiap kali anak perempuannya menyuarakan hasrat untuk menukar mesin basuh mereka yang telah uzvr.

Sebuah rakaman video tul4r memaparkan bagaimana anaknya terp4ksa menggunakan playar untuk memutar bahagian tetapan cucian kain pada mesin itu.

Bercakap kepada mStar, wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Amalina, 26, berkata, video tersebut dirakam hanya sebagai perkongsian di Instagramnya sendiri.

Tetapi ia menjadi tul4r sehingga meraih hampir 540,000 tontonan selepas dimuat naik ke TikTok.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


“Video tu random je untuk Instagram saya, sekadar nak share dengan kawan-kawan. Sebab saya rasa macam dah uzvr sangat mesin basuh ni.

“Sampailah ada yang kata, kalau masuk TikTok confirm vir4l hang ni. Memang mas1nlah mulut dia, tak sangka k0men tentang video mesin basuh tu semuanya kelakar.

Amalina tidak menyangka videonya itu mendapat perhatian ramai di TikTok

“Sebelum ni ada terfikir nak tukar mesin basuh baru, tetapi masa tu masih Per1ntah K4walan Pergerakan (PKP) lagi. Kedai elektrik pun tak buka, itu yang ikhtiar je cara macam ni,” katanya yang menetap bertiga bersama ibu dan adiknya di Ipoh, Perak.

Amalina yang juga berasal dari Ipoh itu memberitahu bahawa sudah hampir tujuh tahun mereka menggunakan mesin basuh tersebut.

Bagaimanapun dia terp4ksa menggunakan playar untuk menetapkan tetapan cucian pada mesin apabila bahagian pemutarnya p4tah pada Mei lalu.

“Mesin basuh ni dah lama juga sebenarnya, lebih kurang tujuh tahun macam tu. Tak rosak, masih boleh pusing macam biasa.

“Bahagian pulas timer tu pun masih berfungsi, cuma terp4ksa pakai playar sebab fungsi spin masih baik. Motor mesin semuanya elok lagi, body je repvt sebab kami letak dekat luar rumah.

Walaupun mesin basuh mereka agak uzvr, tetapi ia masih lagi berfungsi seperti biasa.

“Benda tu ros4k sewaktu saya nak cuci baju macam biasa, tiba-tiba tempat pulas tu tak boleh pusing. Saya cuba juga pusing-pusing sampai patah, buntulah juga masa tu.

“Lepas tu ternampak pula playar, saya pun cuba pusing dan berjaya pulas. Tapi kena ada gayalah baru mesin basuh tu berjalan,” katanya yang bekerja di kedai pakaian di sebuah pusat bel1 belah di Ipoh.

Anak sulung daripada dua beradik ini berkata, disebabkan ínsiden’ itu, terp4ksalah dia mengambil alih tugas membasuh baju sepanjang tempoh PKP kerana ibunya tidak tahu bagaimana cara menggunakannya dengan playar.

Tetapi setelah dibenarkan untuk kembali bekerja, mahu atau tidak ibunya terp4ksa juga belajar cara menggunakannya setiap kali mahu menetapkan tetapan cucian kain pada mesin tersebut.

“Bila dah mula masuk kerja, barulah saya aj4r ibu sebab kalau tak biasa memang svsah nak bagi benda tu pusing.

“Kami memang biarkan je mesin tu begitu, tak ada panggil orang untuk betulkan pun. Pakai je selagi boleh pusing, kita ‘lenj4n’.

Tapi saya memang ada niat nak tukar mesin basuh ibu ni walaupun dia cakap nak guna sampai habis nyawa mesin tu.

AMALINA

“Pernah sekali saya basuh baju waktu malam, tiba tiba sp1nner tu terbuka sebab kain t4k balance. Bila baju masuk dalam sp1nner tu t4k balance, satu taman boleh dengar.

“Jiran sebelah pun jer1t haaa mesin tu dah jer1t tu! Sejak peristiwa tu memang saya tak tinggal mesin bila nak spin kain,” katanya.

Selepas videonya tul4r, ada juga yang menganggap Amalina ‘berkira’ untuk membeli mesin basuh baharu buat ibunya.

Menjelaskan perkara itu, katanya, dia sebenarnya berhasrat untuk menghadiahkan sebuah mesih basuh yang lengkap dengan pengering untuk ibu tersayang jika dikurniakan rezeki lebih.

“Setiap basuhan kain bersih macam biasa, semuanya tip top. Ibu saya paling suka semi auto sebab katanya lagi bersih lagi dari auto.

Amalina (kanan) mahu menghadiahkan ibunya sebuah mesin basuh yang dilengkapi dengan pengering baju.

“Tapi saya memang ada niat nak tukar mesin basuh ibu ni walaupun dia cakap nak guna sampai habis ny4wa mesin tu.

“Doakan rezeki saya murah untuk tukar mesin basuh yang ada sekali dryer macam di dobi tu. Alang-alang nak tukar kan, kita bagi gemp4k terus kat ibu,” katanya.

Sumber : mstar

Author: adminjv

Leave a Reply