Inilah Kebaikan Taugeh Yang Ramai Tak Ambil Tahu

Bila kita memesan makanan seperti mee goreng atau kuey teow goreng, selalunya memang wajib ada taugeh dalam menu ini. Kalau yang suka taugeh memang seronok lah sebab selalunya taugeh ni letak akhir sekali jadi kerangupan sayur ni akan terasa bila kita makan.

Namun bagi mereka yang tidak minat sayur taugeh ni kerana rasanya tidak lah pahit tapi mungkin ada sedikit rasa tidak sedap. Biasanya kalau termakan sikit-sikit tu tak mengapa tapi sedia maklum taugeh ni sayur yang murah jadi peniaga biasanya baik hati ” sedekah ” segenggam taugeh dalam hidangan mee goreng anda. Jadi perlu bertungkus lumus mengasingkan sayur ni dahulu sebelum makan.

Sebelum ini ramai yang cakap taugeh tidak elok dimakan, tetapi itu sebenarnya adalah taugeh yang dihasilkan secara kimia. Banyak sebenarnya kebaikan taugeh. Ini antara 6 khasiat taugeh yang ramai tidak tahu :

1. Cegah K4ns3r

Taugeh yang terdiri daripada jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitoki mia yang berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine) iaitu sejenis as1d am1no yang mampu melumpuhkan punca k4n s3r leu ki mia, usvs besar dan pankreas.

2. Baik Untuk Wanita

Taugeh juga mempunyai estrogen semulajadi yang berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam taugeh dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mence gah kerapu han tulang (osteoporosis). Pengambilan taugeh oleh wanita secara kerap dapat membantu mengelakkan dari kan ser payu da ra, gangguan menjelang haid, simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat meno paus.

3. Lebih Su-bur

Taugeh juga mampu menyumbang kepada kesu buran lelaki dan wanita. Pengambilan taugeh oleh kaum lelaki mampu membuatkan sper ma yang dihasilkan lebih baik, begitu juga bagi kaum wanita yang dapat membantu meningkatkan tahap kesu buran.

4. Kurangkan Lemak

Mereka yang berisi ko peny akit str0k dan sera ngan jantung disebabkan oleh kadar lemak da rah yang tinggi digalakkan mengambil lebih banyak menu taugeh dalam hidangan seharian. Saponi di dalam taugeh akan menghalau ‘lemak ja hat’ LDL tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL kerana ketika kacang dicambahkan untuk dijadikan taugeh secara umum, kadar saponinya meningkat sehingga 450%.

5. Buang Kotoran

Taugeh yang mengandungi banyak serat dan air yang berfungsi untuk membuang segala kotoran dalam usvs besar. Apabila kotoran dihapuskan, tiada lagi zat dalam kotoran yang dapat diserap tubuh, ia mencegah pengumpulan bahan ber acun yang dapat meran gsang sel kan ser.

6. Lebih Muda

Taugeh juga padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak s3l DNA. Secara kesimpulannya taugeh merupakan sayuran yang boleh membuat kita lebih muda.

Jadi selepas membaca khasiat taugeh ni lepas ni nak tak asingkan lagi taugeh ni dari mee goreng anda? Telan jerklah fikirkan khasiatnya terutama sekali “lebih muda”.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. TQ

Sumber: Petua Ibu

Author: admin

Leave a Reply