Isu Muhammad Adib, Bekas KPN Tan Sri Musa Hassan Mula Bersuara tentang siasatan semula

POLIS perlu menjalankan si1asatan semula susulan keputusan inkues yang mendapati anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim, 24, meni1nggal dunia disebabkan impak perbuatan je3nayah.

Bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata, siasatan semula dengan lebih teliti perlu dijalankan selepas keputusan inkues diputuskan oleh Mahkamah Koroner di Shah Alam hari ini.

“Jika suspek sudah dikenal pasti dan berada di luar negara, polis boleh mengeluarkan wa@ran dan meminta bantuan daripada Polis Antarabangsa (INTERPOL) bagi mengesan susp3ek.

“Siasatan teliti berhubung keja@dian perlu dijalankan,” katanya ketika dihubungi di Kuala Lumpur hari ini.

Mengulas rumusan Mahkamah Koroner mengenai kega@galan polis dan FRU dalam mengawal rusuvhan turut menyumbang kepada kema@tian Muhammad Adib, Musa berkata, pegawai polis yang terbabit perlu bertanggungjawab.

“Siapa pegawai yang dipertanggungjawab perlu bertanggungjawab. Tindakan tatatertib boleh dike3nakan.

“Prosedur operasi standard (SOP) ketika kej@adian ruvsuhan ialah yang pertama perlu menyuraikan peruvsuh dan mereka yang melakukan kega@nasan, ta@ngkapan perlu dibuat,” katanya.

Pagi hari ini, Mahkamah Koroner memutuskan pvunca kema@tian Muhammad Adib disebabkan impak perbvuatan je3nayah oleh dua atau lebih orang tidak dikenali.

Muhammad Adib, 24, yang juga anggota Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya parah dalam rusuhan ketika kekecohan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 November tahun lalu.

Selepas 21 hari bertarung nya@wa, Allahyarham telah pergi menghadap ilahi pada 17 Disember lalu di Institut Ja@ntung Negara (IJN) Kuala Lumpur.

 

Ini pula kata-kata abang Adib

Sementara itu ahli keluarga Adib turut ditemui bagi mendapatkan respon mereka sebaik keputusan tersebut dibacakan.

“ Alhamdulillah, syukur semua…memang inilah yang keluarga harapkan dalam keputusan Adib,” kata abang sulung AIIahyrham Muhammad Adib, Mohd Asraf, 31.

Mohd Asraf berkata, keputusan inkues Muhammad Adib sudah dimaklumkan kepada ibu dan bapanya, Mohd Kassim Abdul Hamid, 64, dan Asma Aziz, 52, yang kini di rumah mereka di Kampung Tebengau, Alor Setar, Kedah.

“ Mereka akan datang ke Kuala Lumpur dan berbincang tindakan seterusnya,” katanya ketika ditemui di pintu masuk luar rumah Mahkamah Shah Alam hari ini.

Dia yang kelihatan gembira itu sebelum ini sering hadir ke prosiding inkues permergian adiknya itu.

sumber: harianmetro via Tubeviral

Author: adminjv

Leave a Reply