Jaga sendirian sejak usia 8 bulan, bapa tungg4l s4nggup buat apa saja demi puterinya… tak kek0k mekap, pakaikan tudung pun boleh!

KASIH ibu membawa ke syurga, kasih ayah sepanjang masa.

Begitulah kisahnya mengenai bapa tungg4l ini yang cekal membesarkan satu-satunya anak perempuan yang berusia empat tahun sembilan bulan.

Video-video memaparkan Ilyas Farid Mohamad yang sedang menata rias anaknya, Rania Fariya turut tul4r sehingga meraih ratusan ribu tontonan menerusi aplikasi TikTok.

Bercerita kepada mStar, lelaki berusia 30 tahun yang bekerja dalam bidang Hospitaliti itu mengakui terkejvt ketika kali pertama video dia dan anaknya tul4r dan meraih perhatian ramai.

“Saya berkongsi video di TikTok untuk disimpan sebagai kenangan. Kebetulan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), masing-masing bos4n. Selain itu, saya juga nak tunjukkan aktiviti yang boleh dibuat oleh bapa tunggal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


“Biasanya kita tengok ibu tunggal dengan anak saja. Apabila video pertama kami vir4l dan meraih hampir sejuta tontonan, saya memang terkejvt.

“Baca k0men-k0men netizen, saya pun makin terh4ru. Saya tengok ramai yang doakan kami, terus rasa hari saya lebih bermakna dan bersemangat,” ujarnya.

RANIA2

Faris rajin mel4yan kehendak puteri tungg4lnya yang gemar bersolek.

Mesra disapa Faris, dia yang menetap di Kota Tinggi, Johor mendedahkan sudah berpisah dengan isterinya pada tahun 2017.

Tambah Faris, puteri sulung yang senang disapa Rania itu berada dalam jagaannya sejak berusia lapan bulan dan disifatkan sebagai anak yang baik dan tidak pernah menyus4hkan dirinya.

Saya nak beri inspirasi kepada bapa tungg4l atau ibu tungg4l supaya tab4h dan fokus 100 peratus terhadap anak.

FARIS

“Tak sus4h nak jaga Rania. Saya dengan ibunya juga masih baik dan kami banyak bertol4k ansur demi Rania. Dia tak pernah menyus4hkan saya sejak kecil sehinggalah ke hari ini.

“Rania seorang yang banyak cakap. Pada masa sama, dia suka berg4ul dengan orang dewasa. Jadi, pemikirannya lebih mat4ng berbanding usia sebenar. Rania juga sudah dihantar ke tadika sejak usia tiga tahun dan bercita-cita untuk jadi angkasawan suatu hari nanti,” ujar Faris lagi.

Menurut Faris, dia bukanlah seorang yang mahir mengenai bab fesyen mahupun solekan, namun mempelajari semua kemahiran itu demi melunaskan tanggvngjawabnya sebagai bapa.

RANIA3

Faris berharap video yang dikongsi dapat memberi inspirasi kepada golongan ibu atau bapa tungg4l yang lain.

Tambah Faris, dia juga mahu memberi inspirasi kepada golongan ibu bapa di luar sana yang sudah berpis4h dengan pasangan masing-masing agar tidak lek4 dalam memberikan yang terbaik buat anak-anak.

“Bab mekap dan tudung misalnya, saya kur4ng berminat. Tambahan pula saya sibuk dengan kerja. Tapi anak saya suka berhias, dia suka tengok benda cantik. Sebagai bapa, saya layankan saja.

“Saya nak beri inspirasi kepada bapa tungg4l atau ibu tungg4l supaya tabah dan fokus 100 peratus terhadap anak. Apa yang kita tak tahu, kita kena belajar demi anak.

faris2

Video dua beranak ini meraih ratusan ribu tontonan di TikTok.

“Selagi mampu, saya cuba buat yang terbaik untuk dia. Selain itu, ia juga merupakan tanggvngjawab saya. Sus4h atau senang, saya tetap kena buat.

“Dulu selalu tak jadi ketika pakaikan tudung untuk Rania. Tapi saya berlatih sampai boleh. Mula-mula dulu memang sus4h.

“Rania pula suka layan YouTube, tengok tutorial mekap dan tudung. Saya sebagai ayah kena sentiasa p4ntau apa yang dia tengok. Jadi, saya tump4ng tengok sekali,” ujarnya berseloroh.

Sumber : mstar

Author: adminjv

Leave a Reply