“Jangan Tarik!” -Anak Suka Masuk Benda Dalam Mulut? Ini Yang Anda Patut Lakukan!

Perasan tak anak-anak di usia 6 bulan ke atas semua benda nak masuk mulut sehinggakan ibu pula yang ris4u takut anak tertelan. Sebenarnya tindakan bayi memasukkan objek ke dalam mulut adalah satu proses pembelajaran baru untuk mereka.

Menurut Patologis Pertuturan Bahasa, Aishah Kassim mouthing atau memasukkan objek dalam mulut atau bahasa lainnya mengutip sebenarnya penting untuk anak-anak develop kemahiran mereka.

Dengan memasukkan objek dalam mulut, anak belajar untuk explore objek yang ada di keliling mereka. Tugas ibu bapa adalah pantau anak sekiranya objek tersebut membahayakan. Anda juga boleh menyediakan teether untuk mudah bayi menggig1t. Selain itu dengan mouthing akan membantu anak tingkatkan kemahiran eye hand coordination dan motor halus.

Bila mengutip anak akan fokus pegang sesuatu objek dan membawa ke mulut. Ini akan membantu anak belajar gag reflex tanpa rasa t4kut dan sebagai persediaan untuk bayi memulakan makanan selain susu.

Bayi berusia bawah 6 bulan akan mempunyai gag reflex iaitu reflex yang akan membuat mereka seperti rasa tercekik apabila memasukkan objek ke dalam mulut, jadi dengan mouthing akan membantu mereka menghilangkan rasa t4kut itu.

Oleh itu, mouthing ni penting sebenarnya untuk perkembangan anak-anak. Ibu bapa jangan halang perkembangan ini sebab ini merupakan perkembangan yang normal dan perlu pantau sahaja daripada sebarang bah4ya.

Kredit: https://www.majalahpama.my/

Author: adminjv

Leave a Reply