“Bila Kerajaan Dah Benarkan Menzi4rah, Tak Ada Pulak Berdvyun Datang.. Mungkin Sibvk Bercuti Gam4knya” – Jasmin Hamid

Pelakon popular, Jasmin Hamid melu4hkan rasa ingin tahu apabila menyaksikan kawasan perkvburan yang sering dikunjungi untuk menzi4rahi pusara ayah dan bondanya kelihatan leng4ng walaupun selepas aktiviti menzi4rah dibenarkan oleh pihak kerajaan.

Menerusi hantaran yang dikongsikan di Instagram, Jasmin berkata, dia berasa agak hair4n memandangkan ramai yang mervngut tidak dapat melakukan aktiviti ziarah sewaktu tanah perkubvran diarahkan tutup akib4t penul4ran wab4k c0vid19 yang mel4nda negara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jasminhamid (@jasminhamidjh)

“Syukur kepada Allah… Dengan izin-Nya saya dapat zi4rah kvbur arw4h mama dan arw4h baba saya setelah sekian lama tak dapat ziarah kerana Perintah Kawalan Pergerakan. Walaupun doa yang tak pernah pvtus buat kedua arw4h Ibu bapa saya, tapi saat dapat menziarah kvbur orang tersayang teramatlah nikmat dan bahagia… Sesungguhnya arw4h tahu akan kehadiran kita saat menziarahi mereka.

“Cuma dalam hati kecil saya berkata-kata… Kenapa tak ada orang yang datang menziarah pus4ra? Selain dari orang yang sama saja yang selalu datang zi4rah kvbur keluarga mereka, sedangkan masa tu adalah hujung minggu.

“Bukan semua orang kerja hujung minggu dan tinggal luar daerah pun. Kebanyakan yang dikebum1kan di sini, keutamaan diberikan untuk khariah di sini… Hanya segelintir sahaja orang luar daerah.

“Padahal masa PKP hari tu, ramai yang mervngut kenapa tutup kawasan kvbur, m4rah tak dapat ziarah kvbur dan sampai ada yang kena sam4n sebab ziarah kvbur masa PKP, “ luah Jasmin.

Dalam masa sama, pelakon berusia 47 tahun itu turut berkongsi pengalaman yang terpaksa dilalui ketika menziarahi pus4ra sewaktu musim perayaan.

“Pengalaman saya sendiri, ramai yang ziarah kvbur hanya masa Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha sahaja. Sampai sesaklah jalan nak masuk kvbur. Dah macam pesta… Semenjak pada tu, menjelang hari raya, saya akan menziarah kubvr arw4h ibu bapa saya sehari sebelum sebab tak sanggup nak berebut parking dengan pengunjung yang datang berziarah.

“Bila Kerajaan dah benarkan menziarah, tak ada pulak berduyun yang datang menziarah? Mungkin ramai yang sibuk pergi bercuti gamaknya. Penuhkan tempat percutian dari datang menziarah kvbur dan penuhkan masjid. Ini adalah fitr4h manusia. Husnudzon sahajalah,” tulis Jasmin.

Dalam pada itu, Jasmin turut berkongsi pesanan yang diterima oleh arw4h opahnya suatu ketika dahulu.

“Saya sentiasa ingat pesan arw4h opah saya. Selagi kita hidup, kerja tak akan pernah habis. Dan sibuk kerja bukanlah alasan yang boleh dipakai untuk kita abaikan masa bersama orang tersayang. Kita sendiri yang kena tentukan masa itu selagi Allah masih pinjamkan nafas buat kita.

“Semoga Allah ampunkan segala dosa saya dan seluruh umat muslimin dan muslimat… Diharamkan az4b 4pi ner4ka dan fitn4h kvbur. Mendapat Husnul Khatimah, ditempatkan di dalam syurga-Nya tanpa hisab dan dapat bersama dengan Baginda Rasulullah di dalam Syurga Firdaus. Amin,” tutup Jasmin.

Untuk rekod, kedua ibu dan bapa meninggal dunia pada 26 Mei 2016 dan 18 Disember 2016.

Sumber : Gempak

Author: adminjv

Leave a Reply