TIPS

Jumpa Geng ‘PunkBertatoo’ – Luang Masa Bersama, Terkej0t Mula2 Ini Sesuatu Yang Terjadi Pada Ustaz Ebit Lew

Seperti ramai yang sedia maklum, pendakwah be.bas Ustaz Ebit Lew (UEL) kini berada di Indonesia dan sempat melua.ngkan masa bersama dengan penduduk di sekitar Jakarta sebaik tiba di sana.

Pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew berkongsi pengalamannya melakukan pertemuan empat ma.ta bersama anak-anak ‘punk’ di Jakarta, Indonesia baru-baru ini.

Tidak hanya itu, Ebit turut berkongsi m0men sewaktu perte.muan tersebut untuk tatapan umum.

“Se.bak sa.yu rasa jumpa 2 orang anak ‘punk’ ini di Jakarta. Mula-mula tengok rasa terke.jut. Nampak gan.as je di jalan.”

Lebih menye.dihkan apabila mereka berkongsikan kisah se.dih kepada Ebit Lew dengan mengatakan bahawa mereka hanya tin.ggal di bawah jamb.atan dan hidup merata.

Menurut Ebit, dia tidak menyangka pemuda berwa.jah gana.s itu menan.gis ketika dia berbual dan berkongsi nasihat.

Malah, Ebit turut menga.jak mereka balik ke rumah kebajikannya, rumah kasih umat di Jakarta.

“Terus ajak berbual-bual dan berkongsi nasihat. Tak sangka mereka mena.ngis. “Mereka hidup di bawah jamb.atan dan hidup merata. Kami bawa balik ke rumah kasih umat kami di Jakarta. Makan bersama. Kemudian ajak s0lat,” katanya.

Selepas selesai makan bersama, Ebit Lew mengajak mereka untuk mendirikan s0lat Zohor selepas sekian lama menin.ggalkan rukun Islam yang kedua itu.

Jelas Ebit lagi, anak-anak ‘punk’ itu turut mengaku bahawa kali ter.akhir mereka menunaikan solat ialah semasa masih kanak-kanak.

“Kami dah tidak s0lat langsung. Solat zohor bersama tadi. Katanya inilah s0lat pertama kami setelah sekian lama. Berbual rin.du ibu bapa.

“Mereka cuma anak-anak yang baik. Bertambah keluarga kasih umat kami di Ind0nesia,” tambahnya.

Dalam pada itu Ebit memberitahu, golongan itu turut melua.hkan perasaan rindu, kasih dan sayang pada Allah SWT.

“Insya-Allah mereka ingin bersama ke.luar tiga hari di jalan Allah SWT,” ujarnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew)

Perkongsian Ebit Lew di akaun Instgram dan juga TikT0k miliknya meraihh pujian dari netizen yang rata-rata memuji serta berterima kasih atas usaha mend0rong geng ‘punk’ tersebut untuk kembali taat kepada agama.

Sumber: kosmo

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis k0men anda disini.
Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini. Segala k0men adalah hak dan tanggungjawab anda.

PERHATIAN,. Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap k0mentar yang diutarakan melalui laman s0sial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risik0 akiba’t k0men yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik aka’un sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, K0men Dan Shar’e Page.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *