“Kalau sed1h, bukannya boleh tvmbuh balik” – Guna sebelah kaki, tak ubah suai basikal… pemuda ini mampu kayuh sejauh 25km

HANYA memiliki sebelah kaki, namun semangat pemuda ini sungguh luar biasa.

Bukan sekadar boleh bermain bola sepak dan berenang, malah dia turut melakukan aktiviti mend4ki (hiking).

Paling kagum, sebelah kaki pun sudah cukup hebat bagi anak muda ini berbasikal dengan cekap.

Bagi Mohammad Nur Alif Mohamad Tarmezam, kekur4ngan dari segi fizikal bukan bermakna dia tidak boleh melakukan aktiviti seperti insan normal.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


Jejaka berusia 24 tahun itu memberitahu, dia kehil4ngan kaki kirinya akib4t kem4langan yang dialaminya ketika menunggang motosikal pada 2014.

“Saya ambil masa dua minggu selepas kejadian tu untuk b4ngkit dengan hanya sebelah kaki. Sebab saya b4ngkit? Pertamanya saya ingat sampai sekarang adalah ibu bapa saya.

“Kalau saya sed1h, pasti mak ayah saya lagi sed1h. Dan kalau saya sed1h sekali pun, kaki saya bukannya boleh tvmbuh balik,” katanya kepada mStar.

kaki kudung 5

Selain berbasikal, Alif gemar mendaki bukit.

Lebih mesra disapa Alif, katanya, dia mendapat inspirasi daripada rakan-rakan yang sen4sib dengannya dalam kalangan orang kela1nan up4ya (OKU).

Menurut pemuda yang berasal dari Pulau Pangkor, Perak itu, dia merupakan atlet para separuh masa negeri Perak bagi acara renang selain merupakan sebahagian daripada pasukan Persatuan Bolasepak Kvdung Malaysia (Mafa).

kaki kudung 4

Alif (tengah) bersama pasukan Mafa.

Antara pencapaian membanggakan apabila Alif memperoleh tempat keempat menerusi acara renang di Para Sukma 2018 dan bersama pasukannya mengungguli tempat kedua dalam kejohanan bola sepak kvdung Asia pada 2019.

“Paling saya minat adalah renang, sejak dari kecil kerana saya orang pulau. Saya juga boleh melakukan aktiviti menyelam malah sampai sekarang.

“Berbasikal dan hiking sekadar hobi. Saya suka buat aktiviti mengeluarkan peluh termasuk bersenam di gim, dapat juga mengisi masa lapang,” katanya yang bekerja sebagai kerani.

kaki kudung 3

Alif merupakan atlet para bagi acara renang.

Siapa sangka meskipun hanya sebelah kaki, anak bongsu daripada lima beradik ini pernah melakukan aktiviti berbasikal sejauh 25 kilometer.

“Saya sebenarnya tak pernah bayangkan saya boleh berbasikal, syukur Alhamdulillah. Saya guna cara macam biasa, tak ubah suai basikal,” katanya yang pernah mencari rezeki dengan melukis.

Kalau kita rasa sus4h, sebenarnya ada yang lagi sus4h daripada kita. Kalau rasa benda tu must4hil memang tak akan jadi. Belum cuba, kita tak tahu

MOHAMMAD NUR ALIF

Dalam pada itu, Alif memendam keinginannya untuk melakukan terjunan dalam air dari platform yang tinggi seperti penerjun negara, Pandelela Rinong.

“Saya teringin nak diving macam atlet Pandelela. Tapi agak suk4r untuk saya buat lompatan dan imbangi badan di atas platform yang tinggi sebelum membuat terjunan.

“Pada masa sama, saya juga nak cuba bidang olahraga seperti lempar cakera, rej4m lemb1ng dan l0ntar pelvru yang memerlukan kekuatan upper body (bahagian atas badan),” tambahnya.

kaki kudung 6

Alif mahu mencuba bidang olahraga.

Penggemar filem aksi dan peminat pelakon 4ksi antarabangsa, Donnie Yen ini berkata, tiada apa yang must4hil selagi tiada usaha untuk mencuba dan melakukannya.

“Kalau kita rasa sus4h, sebenarnya ada yang lagi sus4h daripada kita. Kalau rasa benda tu must4hil memang tak akan jadi.

“Belum cuba, kita tak tahu. Kita kena beranikan untuk mencuba dan belajar dari pengalaman,” kata Alif.

Sumber : mstar

Author: adminjv

Leave a Reply