Latar Belakang & Kisah Hidup Ustaz Don Daniyal. Pendakwah Bebas Dengan Kelainan Cara Penyampaian Beliau Ketika Ceramah

Pemilik nama Ustaz Don Daniyal ialah antara pendakwah bebas yang terkenal di Malaysia kerana kelainan cara penyampaian beliau ketika berceramah.

Pernah menuntut di Universiti Al Azhar, Kaherah, Mesir, Ustaz Don mula dikenali ramai ketika diberi peluang mengendalikan rancangan 30 Minit Bersama Ustaz Don di saluran TV AL-HIJRAH.

Antara karakter beliau yang turut menarik minat orang ramai dari pelbagai peringkat umur ialah kemesraannya bersama masyarakat selain seorang yang senang didekati, ramah dan tidak lokek dengan ilmu.

RINGKASAN BI0DATA USTAZ DON DANIYAL:

Nama : Don Daniyal Don Biyajid.

Nama Panggilan : Ustaz Don.

Tarikh lahir : 14 November 1984 (38 Tahun 2022).

Tempat lahir : Bukit Mertajam, Pulau Pinang.

Pekerjaan : Pensyarah dan Pendakwah Bebas Bertauliah di Pulau Pinang dan Selangor (KUIS).

Status : Berkahwin.

Pendidikan : Ijazah Sarjana Muda Takhassus Qiraat dari Maahad Qiraat Shoubra, Mesir.

Rancangan TV Ustaz Don : 30 Minit Bersama Ustaz Don (TV AL-HIJRAH).

SERBA SEDIKIT KISAH KEHIDUPAN USTAZ DON:

Pada penghujung 2010, sahabat beliau Kamarul Zaman bekas kakitangan TV AlHijrah memperkenalkannya kepada seorang produser stesen itu yang kebetulan sedang mencari seorang ustaz untuk mengendalikan program baru.

Selepas uji bakat, beliau terpilih mengendalikan program Ihya Ramadan sebanyak 20 episod, yang menyaksikan pelbagai reaksi positif penonton.

Rentetan itu, katanya, lahirlah idea untuk menerbitkan 30 Minit Ustaz Don yang pada awalnya menggunakan judul Tazkirah Ustaz Don. Program berbentuk kuliah interaktif itu sebagai kesinambungan kejayaan Ihya Ramadan.

Dengan penampilan beliau yang sering kelihatan berjubah, berserban dan selendang di bahu kanan, tidak bererti beliau men0lak pakaian kasual.

“Ulama terkenal, Allahy4rham Ustaz Yusof Rawa sangat menjaga penampilannya ketika berada di khalayak sehingga pernah menerima dµta keterampilan. Ini bermakna, kebebasan bergaya sememangnya ada asalkan tidak keluar daripada landasan Islam. Saya pun bukanlah ke sana sini mengenakan jubah dan serban, ikut kesesuaian juga.

“Jika bermain boling misalnya, takkan hendak berjubah? Ada masa saya selesa memakai sut dan pakaian formal,” katanya.

ZAMAN KANAK-KANAK.

Detik kejayaan hidup seseorang pasti ada kaitan dengan asuhan ketika kecil, cara mereka dibesarkan selain pergaulan sekeliling. Akui Ustaz Don, beliau dilahirkan dalam keluarga yang sederhana iaitu ibunya seorang kerani dan bapanya pula, pembantu makmal.

“Seingat saya, emak dan ayah mahukan anak pertama lelaki tetapi yang sulung perempuan. Jadi apabila lahirnya saya, emak pernah kata dia menyebut ‘Fis4bilillah’. Fis4bilillah ini pernah disebut datuk Nabi Isa AS ketika kelahirannya. Ada kisah menarik di sebalik ungkapan ini.

“Kalau tidak silap saya, ketika berusia tiga hari, bapa membawa saya bertemu gurunya, juga Pengasas Pondok Bagan Lalang di Pulau Pinang untuk mendapatkan keberkatan.

“Menyingkap cara saya dibesarkan sama seperti kanak-kanak lain. Pernah dulu Profesor Dr. Muhaya Mohamad datang menemu bual emak saya, apakah rahsia emak dalam mendidik saya dan adik-beradik yang lain. Saya pun tak tahu bila temu bual itu dibuat.

“Dalam temu bual itu, emak memaklumkan dia mengambil keputusan untuk berhenti kerja bagi menumpukan sepenuh perhatian untuk menyusukan saya sehingga genap dua tahun.

“Jika saya menangis mahukan susu pada waktu malam, ayah saya akan turut sama bangun membancuh susu untuk emak sebelum emak menyusukan saya,” katanya.

Dalam petikan temu bual itu turut menyebut, ayah Ustaz Don tidak membenarkan emaknya menyusu sambil berbaring. Sebaliknya, ayahnya akan me­nyediakan belakang badannya untuk emak bersandar menyusukan anak sambil duduk dan memastikan keselesaan semasa menyusu.

Akui mengagumi peng0rbanan kedua-dua orang tuanya itu, Ustaz Don semasa kecil sering mengikuti bapanya ke masjid untuk menunaikan solat dan mendengar ceramah agama.

Anak kedua daripada empat beradik itu mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Kebun Sireh diikuti Sekolah Menengah Kebangsaan Agama, Nibong Tebal, Pulau Pinang. Sewaktu di sekolah menengah, dia adalah pelajar aliran sains.

“Saya bukanlah pelajar cemerlang cuma setakat sedang-sedang saja. Peperiksaan UPSR, PMR dan SPM, saya cuma memperoleh 4A saja. Sewaktu mengikuti pengajian peringkat Diploma di Maahad Tahfiz Al Quran Wal Qiraat Pulau Pinang, kemudian Ijazah Sarjana Muda Takhassus Qiraat di Mesir, saya antara pelajar yang selalu dapat tempat kedua atau ketiga terakhir.

“Saya mula minat menghafaz al-Quran selepas tamat SPM (Sijil Pelajaran Malaysia). Al-Quran sangat istimewa dan hanya akan ‘duduk’ dengan siapa yang ia mahu. Ada orang belajar sedari umur empat tahun untuk menghafal al-Quran, tetapi masih tidak mampu melakukannya.

“Wallahualam, apa yang saya tahu mereka yang mendapat kelebihan adalah orang yang menyayangi al-Quran.

“Saya masih ingat ketika bersekolah rendah, saya ada seorang guru, Ustaz Sheikh Redha Salim Ali yang kini sudah meninggal dunia. Setiap pagi saya berjalan ke rumahnya selama 30 minit dan apabila balik dari sekolah, kalau kawan-kawan mahu temankan ustaz pulang, dia akan kata: “Aku nak balik dengan Don.” Ustaz saya itu buta, jadi saya pimpin tangannya setiap kali pergi dan balik sekolah,” katanya.

TRIVIA.

1.Surah yang sering atau dibaca ialah Surah Al-Kahfi.

2.Pendakwah dikagumi adalah ramai, salah seorangnya Allahy4rham Datuk Dr Haron Din.

3.Setelah bergelar bapa, Mahu mendidik anak seperti Rasulullah SAW walaupun mustahil, tetapi berharap dapat menjadi ayah yang baik seperti ayah saya.

4.Jenama kacamata pilihan ialah Rayban.

5.Kumpulan muzik yang diminati ialah Link1n Park. Menurut Ustaz Don, sebahagian lirik lagu kumpulan itu yang dibacanya tidak keterlaluan dan ada yang berunsur kehidupan dan kemanusiaan.

6.Mengisi masa lapang ialah kerja grafik dan fotografi.

Author: adminjv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *