Macam Tak Percaya!! Misteri Asah Gigi Ketika Tidur. Tak Sangka Ini Puncanya…

Secara Saintifik Gigi Berlaga Waktu tidur Dipanggil Bruxism atau Teeth Grinding? Apa itu Bruxism atau Teeth Grinding?

Ia adalah satu keadaan pergeseran secara paksaan Bahagian gigi bawah dan gigi atas (permukaan yang digunakan untuk kunyahan). Pergeseran itu biasanya berlaku tanpa kawalan samada geseran ke depan dan kebelakang atau ke kiri dan ke kanan. Dan biasanya bruxism berlaku bersama jaw clenching.

Keadaan bruxism yang tidak Dirawat Dengan cepat mampu memberikan kerosakan yang kekal kepada gigi dan ketidakselesaan di bahagian mulut dan muka. Kondisi teeth grinding yang berlaku tanpa kawalan ini sangat berbahaya kepada gigi terutamanya waktu tidur. Semasa tidur, mastication force (kekuatan kunyahan) boleh mencecah 6 kali ganda lebih dari kekuatan kunyahan biasa dan boleh berlaku dalam 40 minit dari 1 jam waktu tidur.

Antara komplikasi akibat bruxism ini ialah:

 • kekacauan struktur rahang bawah
 • kesakitan pada rahang bawah (kesukaran membuka dan menutup mulut)
 • kelukaan
 • pening kepala
 • sakit telinga
 • kerosakan pada gigi (permukaan atas, akar, dan periodontal ligament)
 • kerosakan gigi palsu atau tampalan pada gigi
 • menyebabkan gigi sensitif
 • goyangan gigi (tooth mobility)

Antara Penyebab bruxism?

Sebab dan punca berlakunya bruxism atau teeth grinding tidak dapat ditentukan secara tepat. Namun dapat disenaraikan beberapa faktor yang dipercayai secara kajian dan pemerhatian dan
dapat di kalsifikasikan kepada 2 iaitu:

Faktor bruxism pada orang dewasa:

 • Tekanan perasaan. Ia adalah punca utama berlakunya bruxism di kalangan orang dewasa terutamanya sewaktu tidur. Tekanan perasaan boleh mengganggu kitaran tidur seseorang.
 • Kekecewaan dan menyimpan dendam dan marah. Semasa marah atau kecewa, biasanya seseorang akan menggigit dengan kuat mulutnya menyebabkan berlakunya bruxism. Biasanya keadaan ini tidak dapat dikawal.
 • Perwatakan yang agresif. Sama dengan sebab yang sebelumnya, iaitu berkaitan emosi. Cuma kali ini, mereka tidak menyimpan dendam atau marah, malah melepaskan marah mereka dalam keadaan mengetap gigi dengan kuat tanpa kawal. Beberapa kajian menyatakan bahawa mereka yang agresif, suka bertanding, suka mengawal dan mengarah mendapat keadaan bruxism ini.
 • Masalah fungsi Central Nervous System. Beberapa kajian membuktikan disfunction of central nervous system sebagai punca berlakunya bruxism seperti Huntington’s disease dan Parkinson’s disease (neurological disorder).
 • Ubatan dan dadah. Ubat antidipressant seperti Prozac dan Celexa, dadah seperti ekstasi dan kokaine dibuktikan memberikan bruxism sebagai kesan sampingan penggunaannya.
 • Susunan gigi yang tidak normal. Ia lebih dikenali malocclusion. Inilah salah satu sebab fizikal bruxism. Namun, ia masih dalam peringkat teori dan belum dibuktikan mana-mana kajian saintifik.

Faktor bruxism pada kanak-kanak:

Bruxism adalah keadaan yang biasa berlaku pada kanak-kanak. Namun keadaan ini akan hilang apabila kanak-kanak itu menghampiri usia remaja.

Gatal Gusi Bagi Kanak-kanak

Perkembangan tumbesaran rahang dan pertumbuhan gigi baru. Untuk kanak-kanak bawah umur 7 tahun, gigi mereka masih dalam peringkat tumbesaran. Masa perkembangan gigi menyebabkan kegatalan pada gusi mereka dan menyebabkan mereka mengunyah tanpa sebab.

Teeth grinding semasa itu adalah respon badan terhadap perubahan dan perkembangan rahang kanak-kanak. Dan untuk gigi yang baru tumbuh, biasanya bruxism berlaku untuk membetulkan susunan gigi kepada susunan yang lurus dan betul. Biasanya keadaan bruxism ini berakhir apabila gigi telah sempurna lurus dalam paksi rahang tersebut

Antara Faktor Lain

Marah dan tekanan perasaan. Seperti orang dewasa, kanak-kanak mempunyai perasaan dan merasai tekanan dan marah. Mereka turut mendapat kondisi bruxism ini.

Rawatan bagi bruxism?

Secara Saintifik

Setakat ini tiada rawatan khusus yang mampu merawat kondisi bruxism, namun kondisi ini dapat dikawal. Untuk mengawal kondisi ini, mereka yang mendapat bruxism ini perlu mengetahui punca sebenar berlakunya kondisi ini ke atas mereka.

Berjumpa dengan doktor gigi adalah langkah terbaik supaya dia dapat melakukan pemeriksaan ke atas mulut mereka samada terdapat abnormaliti, kerosakan pada tisu, otot dan urat mulut.
Kemudian doktor Akan Bertanya Lebih Lanjut Tentang masalah psikologi.

Biasanya masalah bruxism dapat diringankan dengan memakai mouthguard seperti yang dipakai pemain-pemain bola sepak mahupun sukan lasak. Mouthguard ini dapat mengurangkan kesan bruxism semasa tidur.

* Masalah berkaitan tekanan perasaan – Mendapatkan rawatan psikologi daripada pakar psikologi. Muscle relaxant atau botulinum toxin dapat meredakan secara sementara otot rahang bawah daripada mengetap rahang, namun ia hanyalah jalan terakhir sekiranya rawatan lain tidak berakhir.

* Masalah berkaitan struktur dan susunan gigi – Rawatan ortodontik dan pembetulan permukaan occlusal boleh dilakukan.

* Masalah Neuromuscular dan otak – Rawatan gandingan antara doktor gigi dan doktor psikologi diperlukan untuk mengatasi maslah yang kompleks ini.

Masalah berkaitan ubat. Doktor anda mungkin akan mengubah ubat yang perlu diambil kepada yang tidak mendatangkan bruxism sebagai kesan sampingan pengambilan ubat tersebut

Menurut Kata Orang2 Tua Pula

Berkemungkin Bunyi gigi atau berlaga gigi yang kuat, adalah berkaitan dengan ganggun jin ?

Tetapi Bukan Semua asah atau laga gigi itu gangguan. Kadang-kadang berkaitan dengan peribadi seseorang.

Faktor Degil dalam diri

Kadang-kadang pembawakan waktu tidur – waktu siang ada perkara yang buat seseorang tu tak puas hati, geram, tak dapat apa yang dihajati maka terbawa perasaan itu waktu tidur. Dan kadang2 mmg berkaitan dengan gangguan.

Untuk Pastikan Ganguan Jin Atau Tidak. Kalau nak tahu kita boleh cuba baca ayat-ayat berikut di bawah:

 • Surah Al-Fatihah 1 kali
 • Selawat 33 kali
 • Ayat Kursi 33 kali

Untuk kanak-kanak, ibu atau ayah bacakan pada sebotol air, kemudian tiup pada air tu dan beri anak minum segelas sebelum tidur. Kalau ada gangguan, waktu baca, tidak dapat menghabiskan bacaan atau waktu minum tiba-tiba tubuh jadi panas membahang, muntah dan rasa degupan jantung kencang.

Author: admin

Leave a Reply