Minum 1 Sudu Minyak Zaitun Setiap Pagi, Inilah Manfaatnya Yang Anda Perlu Tahu

Minyak zaitun telah digunakan untuk pelbagai tujuan dalam sejarah manusia. Hari ini, selain menggunakannya di dapur, minyak zaitun juga telah digunakan dalam dunia perubatan, farmasi dan untuk tujuan lain.

Apa yang membuat makanan super minyak zaitun dengan tahap tinggi lemak tak jenuh tunggal, khususnya asid oleik dan antioksidan yang membuatnya berbeza. Kerana banyak manfaat kesihatan, minyak zaitun juga disebut mukjizat Mediterranean.

Jenis Minyak Zaitun

Ada dua jenis minyak zaitun. jenis yang paling digunakan minyak zaitun (VOO) yang perawan dan extra virgin oil (EVOO). Minyak zaitun extra virgin mempunyai kualiti tertinggi. Juga, ia membuat sebahagian besar mineral semulajadi dan vitamin. Kerana itu adalah tulen, cara terbaik untuk menggunakannya adalah menuangkan di atas salad atau memakan mentah-mentah.

INI penjelasan Mengapa Anda Perlu Mengambil 1 sudu makan minyak zaitun Setiap Pagi

Apa yang terjadi jika anda mengambil 1 sudu makan minyak zaitun setiap pagi?

1. Antikanser Sifat Extra Virgin Oil

Sifat extra virgin olive oil ini membantu melawan beberapa jenis kanser. Dua jenis kanser yang paling sering diuji berkaitan dengan sistem pencernaan dan kanser payudara. EVOO termasuk asid oleik yang diyakini yang meningkatkan apoptosis dan mencegah percambahan sel daripada sel-sel kanser. Juga, EVOO kaya akan antioksidan fenolik, seperti terpenoid dan Squalene, yang mempunyai sifat anti-kanser.

2. Demensia dan Extra Virgin Oil

Salah satu punca Alzheimer adalah pengumpulan peningkatan beta-amyloid di otak. Sebuah pasukan ahli di University of Louisiana di Monroe mendapati bahawa oleocanthal, sebatian yang dijumpai
dalam minyak zaitun extra virgin, mempunyai kekuatan untuk mengawal tahap beta-amyloid dan secara signifikan meningkatkan pembersihan. Selain itu, fenol alam di extra bantuan minyak virgin untuk mengurangkan neuroinflammations.

3. Gula Darah dan EVOO

Minyak zaitun extra virgin menunjukkan kemampuan untuk mengurangkan insiden diabetes. Sebuah kajian mempelajari kesan daripada EVOO penggabungan ke dalam diet orang terkena penyakit kardiovaskular. Hasilnya berkurang terjadinya diabetes di sebahagian besar babak peserta ujian. Kajian lain menunjukkan bahawa dengan menambah minyak extra virgin dalam diet pesakit diabetes jenis 2, ada penurunan yang signifikan dalam tahap gula darah, termasuk peraturan tekanan darah. Selain itu, kajian lain yang dilakukan untuk membuktikan keberkesanan penggunaan minyak zaitun pada pesakit diabetes yang mempunyai luka di kaki mereka. Hal ini menunjukkan bahawa minyak zaitun boleh membantu dalam merawat diabetes jenis 2, baik digunakan secara topikal atau mengambil itu.

4. EVOO dan Pengaruhnya Terhadap Marrow Mass

Sebuah kajian dilakukan untuk membuktikan kesan anti-ostheoporosis dari minyak zaitun extra virgin. Massa sumsum peserta ujian meningkat dengan menambah minyak ini ke dalam diet mereka. Selain itu, EVOO termasuk antioksidan, anti-kanser, dan kesan anti-keradangan.

5. Minyak Zaitun dan Tekanan Darah

Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Archives of Internal Medicine majalah menunjukkan bahawa peserta dengan terapi tekanan darah tinggi boleh mengurangkan jumlah ubat mereka setelah termasuk minyak zaitun extra virgin (kira-kira 30-40 gram sehari) ke dalam diet mereka.

Penggabungan minyak zaitun extra virgin dalam diet anda terbukti secara saintifik untuk mengelakkan, merawat, dan bahkan menghalang pelbagai kesan negatif daripada keadaan kesihatan yang berbeza.

Dos berikut diperiksa dalam kajian ilmiah:

  1. Untuk sembelit: 30 ml minyak zaitun
  2. Untuk tekanan darah tinggi: 30-40 ml minyak zaitun extra-virgin hari, sebagai sebahagian daripada diet. Pilihan lain adalah menggunakan 400 mg ekstrak daun zaitun 4 kali sehari.
  3. Untuk kolesterol tinggi: 23 ml minyak zaitun hari (kira-kira 2 sudu makan).
  4. Untuk mencegah penyakit jantung dan serangan jantung: 50 ml per hari. Sebagai sebahagian daripada diet Mediterranean, pengambilan sampai dengan 1 liter mingguan minyak zaitun extra virgin.

Nah! Bayangkan jika Minyak zaitun ini digabungkan dengan Madu ..Dahsyat bukan !!

TERDAPAT pelbagai khasiat lain:

Kebaikan Untuk Kulit

Melembapkan kulit: Minyak ini mengandungi sejumlah besar vitamin E, antioksidan yang melindungi kulit daripada pelbagai faktor luaran seperti sinaran matahari atau angin yang kuat. Tekstur minyak zaitun yang ringan menjadikannya pelembap sempurna yang tidak melekit yang tahan lama dan sesuai dengan semua jenis kulit.

Memperbaiki kesihatan kulit: Minyak zaitun mengandungi vitamin E, yang dapat meningkatkan kesihatan kulit dengan merawat keradangan, jerawat, dan melindungi kulit dari penyakit yang serius seperti psoriasis dan kanser kulit. Membantu membuang mekap di muka: Minyak zaitun dara adalah alternatif pembuang mekap yang mudah dan murah berbanding daripada jenama lain yang berada di pasaran. Ia bertindak dengan baik tanpa merosakkan kulit anda.

Mempunyai elemen antipenuaan: Apabila umur anda meningkat, kulit akan mula mengendur dan kedutan akan terbentuk. Anda boleh mengurangkan tanda-tanda penuaan ini dengan menggunakan minyak zaitun. Sebagai skrub bibir: Minyak zaitun boleh membuatkan bibir anda nampak lembut dan cantik dengan mencampurkan beberapa titis minyak zaitun bersama gula perang yang telah dihancurkan dan sedikit jus lemon, kemudian sapukan campuran ini di permukaan bibir anda.

Menyembuhkan kulit tumit yang merekah: Gosokkan tumit anda dengan menggunakan air lemon yang panas dan sapukan sekali minyak zaitun pada tumit untuk menambahkan kelembapan dan kelembutan. Anda boleh memakai stoking untuk kelegaan yang lebih cepat.

Kebaikan Untuk Rambut

Memastikan rambut kekal sihat: Minyak zaitun, bersama dengan kombinasi beberapa bahan yang lain seperti madu dan kuning telur, boleh bertindak dengan baik untuk mengekalkan kesihatan
rambut. Minyak zaitun kaya dengan vitamin E yang membantu melawan rambut gugur. Madu boleh memberikan kelembapan terhadap rambut anda. Ia juga mengandungi nutrien yang lain seperti magnesium, zink, sulfur, kalsium, dan vitamin B yang membantu pertumbuhan rambut. Kuning telur kaya dengan protein, nutrien yang membentuk elemen pada rambut. Boleh digunakan sebagai rawatan pra-syampu: Urutan minyak zaitun sebelum syampu membantu memberikan kilauan dan kekuatan kepada rambut anda.

 

Apa pandangan anda dengan artikel ini? Komen di bawah:

Author: admin

Leave a Reply