Tiga Tahun Bergelar Pensyarah, Najwa Latif Yang Dulu Tak Minat Akademik Kini Sambung PhD Pula

Sebut saja lagu Cinta Muka Buku, pasti ramai akan ingat penyanyi, Najwa Latif atau nama sebenarnya Imratul Najwa Abdul Latif.

Tapi sejak beberapa tahun ini, Najwa Latif dilihat agak menyepi dari dunia seni hiburan. Rupa-rupanya dia sudah tiga tahun bergelar pensyarah sepenuh masa.

Meskipun sibuk dengan kerjayanya sebagai pensyarah, profesion itu langsung tidak menjadi penghalang untuk dirinya terus menyambung pengajian di peringkat doktor falsafah (PhD) di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Menurut laporan Harian Metro, penyanyi berusia 26 tahun ini mengakui misinya tidak lain untuk tidak berhenti mengejar ilmu selain memajukan diri sebagai seorang pendidik.

“Saya percaya semakin kita belajar, semakin kita sedar betapa sedikitnya ilmu yang kita tahu. Ilmu itu sangat luas dan takkan pernah ada penghujung.

“Walaupun habis PhD nanti, saya rasa saya masih akan nak terus belajar dan belajar lagi. Semua ini untuk kepuasan diri dan memajukan diri sebagai pendidik serta individu.

“Saya bersyukur dapat peluang sambung belajar lagi masih terlalu seronok. Tapi ini permulaan baharu untuk terus memperbaiki diri dalam subjek yang sangat saya cintai, TESL,” katanya.

Najwa juga sangat teruja ingin mendapatkan gelaran doktor meskipun baru memulakan pengajian di universiti tersebut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OfficialNajwaLatif (@njwalatif)

 

”Tempoh pengajian dijangka dalam tiga hingga enam tahun. Jauh lagi perjalanan nak dapat gelaran itu namun saya rasa dapat bergelar doktor adalah pencapaian luar biasa untuk saya yang pernah tak minat akademik.

“Sekarang, saya lebih fokus nak buat tesis yang bagus sebab tak semua orang dapat peluang ini. Jadi saya nak gunakan peluang yang ada ini sebaik mungkin,” ujarnya. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OfficialNajwaLatif (@njwalatif)

Terbaiklah Najwa Latif, teruskan menimba ilmu sebanyak mungkin dan manfaatkan kepada orang lain pula. Semoga impian untuk mendapat gelaran Doktor akan tercapai suatu hari nanti.

Sumber : hiburan.cari.com

Author: adminjv

Leave a Reply