Petua Masker Telur Yang Mudah Tapi Hasilnya Power!

Telur tak hanya dikenali sebagai bahan makanan yang banyak diambil oleh orang pada umumnya. Tapi, telur juga memberikan manfaat kesihatan dan kecantikan. Untuk kecantikan, putih telur
umumnya digunakan perawatan kulit agar tampak lebih muda dan bercahaya. Dan ini biasa dimanfaatkan oleh kaum hawa, kerana mereka meyakini bahawa putih telur merupakan salah satu bahan dapur yang dapat memberikan perubahan kulit menjadi lebih bersinar.

Kandungan protein yang terdapat dalam telur dapat menjaga elastisiti kulit sehingga tampak lebih muda. Kemudian, dalam telur juga terdapat kandungan kolagen dan vitamin A yang sangat efektif mengubati bekas luka, jerawat, dan pori-pori besar serta ruam.

Ada beberapa jenis masker putih telur yang boleh anda buat sendiri dirumah, anda tidak perlu mengeluarkan budget yang besar untuk mendapatkan kulit bercahaya. Cukup dengan menggunakan putih telur ditambah dengan beberapa bahan-bahan semulajadi, maka anda sudah boleh mendapatkan kulit anda tampil lebih awet muda dan bersinar.

Inilah jenis-jenis masker putih telur yang boleh kalian buat sendiri, sebagaimana dikongsikan dari Boldsky.

#Masker Putih Telur

Untuk masker satu ini, cukup gunakan putih telur saja. Kocok putih telur hingga berbuih, lalu usapkan kewajah yang sebelumnya telah dibersihkan, biarkan hingga 10-15 minit. Setelah itu, bilas dengan kain yang sudah direndam dengan air dan kini wajah anda sudah tampak mulai cerah.

#Masker Putih Telur Dan Kunyit

Anda ingin mendapatkan kulit putih, caranya mudah. Campurkan putih telur dengan 1 sudu makan jus limau dan setengah sudu teh kunyit. Ramuan ini dapat mengurangi bintik-bintik hitam serta mencegah perubahan pada kulit. Keraena pada dasarnya seluruh bahan tersebut memiliki sifat pemutih.

#Masker Putih Telur Dan Madu

Agar jerawat diwajah hilang, anda boleh gunakan putih telur yang dicampur dengan madu dan air lemon. Semua bahan tersebut sangat berkhasiat melawan jerawat

#Masker Putih Telur Dan Yogurt

Putih telur diyakini dapat menyembuhkan kulit yang sunburn. Caranya cukup menambahkan beberapa titeis madu dengan yogurt dan jus mentimun. Ramuan ini sangat terbukti menghilangkan kulit terbakar akibat paparan sinar matahari, jerawat, hingga lingkaran hitam dibawah mata.

#Masker Putih Telur Dan Oatmeal

Campurkan putih telur dengan madu dan oatmeal. Untuk masker ini dapat digunakan disemua jenis kulit. Campuran ini sangat bermanfaat untuk kulit anda lebih muda dan bercahaya.

#Masker Putih Telur Dan Avocado

Bagi kalian yang memiliki kulit berminyak dan kering, maka cubalah campuran ini antara putih telur dengan avocado dan yogurt. Pakai kewajah dan rasakan perubahannya setelah memakai masker tersebut.

Mungkin itu saja yang sempat kami berikan, selamat mencuba ya!

Author: admin

Leave a Reply