Petua Rimbunkan Pokok Kari Yang Tanam Dalam Pasu

Pokok Kari adalah salah satu pokok herba yang sangat banyak gunanya dalam masakan harian kita. Guna dalam masakan kari, kuih muih pedas dan bermacam-macam lagi. Semuanya boleh.

Jika dibeli, daunnya boleh disimpan lama dengan cara disejukbekukan, tetapi lama kelamaan bau kari agak kurang ‘kick’ dan tidak begitu menyengat jika dimasukkan ke dalam masakan.

Oleh itu, ramai yang suka menanamnya di rumah masing-masing. Namun pokok ini agak sukar ditanam berbanding pokok-pokok lain. Bukan sukar dari segi apa, kadang kala ia susah untuk hidup.

Jika hidup, ada juga yang mengalami masalah daun pokok yang tidak cantik, pokok yang kurus melidi, daun tidak lebat dan sebagainya. Jika tanam di dalam pasu lagi lah macam-macam kerenahnya.

Menerusi perkongsian saudari Syamimah Binti Ismail, beliau berkongsi tip penjagaan pokok kari yang diamalkan. Pokoknya hanya sepohon tapi daunnya merimbun cantik dan tidak tinggi. Tanam dalam pasu je tapi elok.

Caranya mudah sahaja. Jika anda ada tanam pokok kari di rumah. Boleh cuba petua ini.

TIP TANAM POKOK KARI SUPAYA RIMBUN & SUBUR

Salah satu tip kalau nak tanam pokok daun kari ialah POTONG PUCUKNYA.

Kenapa pucuk kari harus dipotong? Tujuannya adalah:

1. Bagi mengelakkan pokok jadi meninggi macam pokok tebu.
2. Bila sudah potong pucuk, daun kari akan jadi lebih merimbun seakan bongsai.

Ini adalah perbandingan pokok kari yang ditanam oleh saudari Syamimah Binti Ismail sebelum dipotong pucuk dan selepas. Nampak beza kan?

Selain pembajaan yang bagus, anda boleh cuba tip ini. Mana tahu pokok anda tanam jadi lebih elok dan sihat.

Selamat mencuba!

Kredit petua & foto: Syamimah Binti Ismail via Rasa

Author: admin

Leave a Reply