Ramai Tak Tahu Keledek Ungu Mampu Mengurangkan R1siko K4nser Usus

Amalan memakan keledek (keladi) ungu dipercayai dapat menurunkan risiko menghidap barah kolon sehingga enam kali ganda.

Penyelidikan yang dijalankan Universiti Pennsylvania State, Amerika Syarikat itu mendapati, keledek ungu dapat menyekat penyebaran sel stem kan ser dalam usus besar.

Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutritional Biochemistry itu dijalankan ke atas babi yang mempunyai sistem penghadaman hampir sama seperti manusia

Salah seorang penyelidik, Prof. Jairam Vanamala berkata, babi yang diberi makan keledek ungu didapati mempunyai protein pemusnah dikenali sebagai interleukin-6 (IL-6), enam kali ganda lebih rendah daripada kumpulan yang diberi diet normal. Sebagai rekod, IL-6 boleh mencetuskan tumor dan penyakit radang usus yang lain.

“Kami dapati kentang putih mempunyai sebatian kimia yang berguna tetapi keledek ungu yang kaya beta karotena mempunyai konsentrasi sebatian antiradang dan antioksidan yang lebih tinggi.

“Menerusi penemuan ini, kami menjadikan keledek ungu sebagai model untuk mengkaji manfaat kentang lain kepada kesihatan pada masa depan,” katanya.

Tiada Tanda-tanda Kan ser Usus? Anda Pasti?

Individu yang mempunyai penyakit kan ser lebih-lebih lagi kan-ser pada bahagian usus jika ianya didiagnosis pada peringkat awal, mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk di rawat dan mempunyai harapan untuk sembuh jika ianya dicegah. Ba rah colorectal (CRC), dikenali juga sebagai barah usus dan barah colon, adalah perkembangan ba rah dari usus besar atau rektum pada bahagian usus besar.

Barah adalah pertumbuhan sel-sel tidak terkawal yang mempunyai keupayaan untuk menyerang atau merebak ke bahagian badan yang lain. Ia merupakan tanda-tanda kan ser usus pada peringkat awal. Sudah pasti apabila melibatkan kan ser, mencegah kan ser lebih baik daripada mengubatinya secara tidak langsung tanda-tanda awal amat penting untuk anda ketahuinya.

TANDA-TANDA KAN SER USUS

Pada peringkat permulaan, mengetahui tanda-tanda dan gejala kan ser colorectal dan memahami risiko, anda mungkin mampu mencegah kan ser usus ini daripada berlaku kepada diri anda, atau ianya membantu anda untuk mengesan seawal yang mungkin bahawa yang anda telah menghidapi kan ser usus. Beberapa peringkat awal dan tanda-tanda kan ser usus ataupun colorectal mungkin tidak menunjukkan sebarang tanda atau gejala. Itulah mengapa sebabnya pemeriksaan sangat penting dilakukan bagi mengesan tanda-tanda kan ser usus ini.

Tanda-tanda kan ser usus yang sering dialami:

Sakit ataupun senak dibahagian perut
Mengalami kekejangan perut
Sakit perut yang berterusan

Kehilangan berat badan
Jaundis atau demam kuning
Berdehit atau sesak nafas

Batuk yang kronik atau sakit dada
Kerap demam atau terkena jangkitan
Kesukaran menelan

TIADA GEJALA ATAUPUN TANDA-TANDA KANSER USUS?

Adalah penting untuk membuat pemeriksaan bagi mengesan tanda-tanda kan ser usus, tanpa mengira masa dan tempat mahupun gejalanya. Jika ianya dibasmi lebih awal, merawat kan ser dan mempunyai harapan untuk pulih adalah satu peluang yang besar.

Ia tidak normal bagi sesetengah individu yang telah didiagnosis pada peringkat awal iaitu pada tahap I atau II, ianya tidak akan mengalami sebarang tanda-tanda kan ser usus atau gejala penyakit ini. Gejala ataupun tanda-tanda kan ser usus ini pada peringkat awalnya, ia selalunya tidak jelas. Ianya hanya akan diketahui apabila kan ser colorectal ini telah berkembang menjadi kan ser pada peringkat akhir ataupun telah menyebarkan tanda-tanda kan ser usus dan gejala yang akan muncul.

Kadang-kala, ketum buhan boleh menghalang usus dan menyebabkan sakit yang teramat di kawasan perut secara tiba-tiba, kembung dan berasa tidak selesa. Jika anda menganggap anda mempunyai usus yang tersumbat, anda disarankan berjumpa dengan GP ataupun seorang pakar anda secepat yang mungkin atau anda boleh terus ke hospital untuk mendapatkan rawatan yang lanjut.

KAN SER USUS BESAR

Majoriti pesakit kan ser usus kebanyakkannya usus yang terlibat adalah usus besar atau lebih dikenali sebagai colon can cer. Usus besar, adalah di mana tubuh mengeluarkan air dan garam dari sisa pepejal. Sisa kemudian bergerak melalui rektum dan keluar badan melalui du bur. Colon polyps mungkin bermula sebagai ketum buhan dan berkembang menjadi kan ser. Setelah polyps berubah menjadi kan ser, pertum buhan yang lambat dan penyebaran ketum buhan ini dalam usus besar dapat menghasilkan beberapa gejala yang amat ketara.

PUNCA-PUNCA KAN SER USUS BESAR

Dalam kebanyakan kes, masih tidak jelas apa yang menyebabkan kan ser colon. Kan ser colon ataupun dikenali sebagai kan ser usus, berlaku apabila sel-sel yang sihat di usus besar telah melakukan kesilapan dalam cetak biru genetik mereka dan DNA. Sel-sel yang sihat tumbuh dan dibahagikan dengan cara yang teratur untuk memastikan tubuh berfungsi dengan seperti biasa ataupun normal. Tetapi apabila DNA sel telah rosak dan menjadi kan ser, sel-sel terus terbahagi walaupun sel baru itu tidak diperlukan. Apabila sel-sel terkumpul, mereka membentuk ketum buhan. Dan sel-sel kan ser boleh bergerak ke bahagian lain badan untuk membentuk deposit di situ ataupun pada bahagian metastasis.

Mengambil langkah awal dengan mengdiagnosis adalah langkah terbaik dalam mencegah kan ser selain mendapatkan maklumat awal tentang tanda-tanda kan ser usus. Bagi mereka yang ragu tentang kepentingan pemeriksaan rutin, pertimbangkan faktor-faktor berikut yang dikaitkan dengan peningkatan risiko colon can cer ataupun kan ser usus besar ini.

GEJALA DAN TANDA-TANDA KAN SER USUS BESAR

Sembelit atau cirit birit
perubahan dalam pembuangan najis
najis yang longgar dan sempit

berlaku pendarahan rektum atau terdapat darah dalam najis
sering kali sakit perut, kekejangan, kembung, atau mempunyai gas dalam perut

berasa sakit semasa proses pergerakan usus
kerap kali untuk membuang air besar
sering berasa lemah dan mudah berasa letih

kehilangan berat yang tidak stabil
irritable bowel syndrome (IBS)
anemia yang menyebabkan kekurangan zat besi

FAKTOR PENYEBAB KAN SER USUS

Umur dan Penuaan

Umur adalah faktor utama dan berisiko untuk kan ser mendapat colon can cer ataupun kanser usus besar ini. Pada umumnya daripada kes yang berlaku pada orang yang berumur 45 hingga 84 tahun.

Penggunaan Alkohol

Penggunaan alkohol merupakan faktor penyumbang kepada empat jenis kan ser, termasuk kan ser colorectal. Lain-lain termasuk kan ser hati, kan ser payu dara, dan kanser mulut.

Risiko Dia betes

Ketergantungan insulin menyumbang kepada perkembangan kan ser usus besar ini. Semuanya telah menjelaskan bahawa, pesakit kencing manis adalah lebih cenderung untuk mengembangkan kan ser usus besar.

Faktor Pemakanan

Amalan pemakanan diet tinggi lemak dan kolesterol, terutamanya dari sumber haiwan, dikaitkan dengan kan ser usus besar. Makanan tinggi lemak boleh menukar sel-sel normal ke sel stem yang kemudiannya berpotensi untuk menukarkan ianya menjadi ketum buhan.

Sejarah Keluarga

Sekiranya salah seorang yang mempunyai penyakit ini, hubungan antara ibu bapa, adik-beradik, atau anak, risiko anda boleh untuk mendapat penyakit ini amatlah tinggi dan ianya mencecah tiga kali ganda dalam beberapa kes.

Faktor Genetik

Penyebab keturunan adalah yang paling umum termasuk mutasi genetik yang dikaitkan dengan perkembangan Familial Adenomatous Polyposis ataupun FAP dan Hereditary Non-Polyposis colorectal cancer HNPCC, ataupun kanser kolorektal bukan dari segi keturunan.

Inflammatory bowel disease

Inflammatory bowel disease (IBD) dicirikan oleh keadaan seperti kolitis ulseratif dan penyakit Crohn. Kedua-duanya dikaitkan dengan perkembangan kan ser colorectal. Secara umumnya, semakin lama seseorang mempunyai IBD, semakin besar peluangnya untuk mengembangkan kan ser colon ini.

Precan cerous Polyps

Polyps usus besar adalah rumpun sel kecil yang membentuk lapisan-lapisan pada usus. Kebanyakan semua kan ser kolon berkembang dari polyps adenomatous, bukan kan ser yang sama seperti struktur ke tisu yang biasa ataupun normal, akan tetapi ianya mampu menyerang secara tiba-tiba dan ia mampu menjadi ganas apabila ianya bertumbuh.

Risiko kepada perokok

Dari segi kan ser usus ini, merokok pada jangka masa yang panjang, dikaitkan dengan pertum buhan polyps yang mampu mempercepatkan serta penyerapan karsinogen pada tisu mukosa pada usus.

TAHAP BAGI KANSER USUS

Terdapat cara yang berbeza dalam mengklasifikasikan ba rah colon ataupun kan ser usus besar ini. Tahap bergantung kepada sejauh mana kan ser itu telah tersebar dalam tubuh badan manusia. Berikut adalah sedikit ringkasan tentang tahap atau empat peringkat yang biasa digunakan di mana kan ser pada awalnya di setiap peringkat

Tahap 0: Kan ser ini berada di peringkat awal. Ia dikenali sebagai carcinoma in situ.

Tahap 1: Kan ser telah berkembang menjadi lapisan tisu tahap seterusnya, tetapi belum mencapai nodus limfa atau organ lain.

Tahap 2: Kan ser telah mencapai lapisan luar colon, tetapi ia tidak menyebar di luar colon.

Tahap 3: Kan ser telah berkembang melalui lapisan luar colon dan ia telah mencapai satu atau tiga nodus limfa.

Tahap 4: Kan ser telah mencapai tisu lain di luar dinding colon. Apabila tahap 4 berlaku, kan ser mencapai pada bahagian lain badan.

Kanser berkembang secara progresif. Pada peringkat awal, ia tidak menunjukkan tanda-tanda kan ser usus secara menyeluruh. Setiap peringkat adalah tidak tetap tetapi ia menerangkan fasa di mana perkembangan tertentu berlaku.

RAWATAN BAGI BA RAH ATAU KAN SER USUS

Rawatan berupaya dan berusaha untuk menghilangkan kan ser serta melegakan gejala yang menyakitkan. Buat masa ini, masih tiada lagi rawatan yang tunggal untuk sebarang kan ser, tetapi terdapat beberapa pilihan yang paling umum untuk ba rah usus.

PEMBED4HAN

Pembe dahan untuk mengeluarkan sebahagian atau semua usus besar dipanggil colectomy. Pakar be dah menghilangkan bahagian colon yang mengandungi kan ser dan kawasan sekitarnya. Pembedahan paliatif boleh melegakan gejala dalam kes ba rah yang tidak boleh dirawat. Tujuannya adalah untuk melegakan sebarang penyumbatan usus besar dan menguruskan sakit, pendarahan, dan gejala lain.

KEMO TERAPI

Kemo terapi adalah penggunaan bahan kimia yang mengganggu proses pembahagian sel dengan merosakkan protein atau DNA bagi merosakkan dan membu nuh sel-sel ba rah. Rawatan ini mensasarkan mana-mana sel-sel yang cepat terbahagi, termasuklah yang sihat. Kemoterapi biasanya digunakan untuk merawat kan ser yang telah merebak kerana ubat-ubatan ini bergerak melalui seluruh badan.

RAWATAN SINARAN

Rawatan radiasi merosakkan dan membu nuh sel-sel kanser dengan menumpukan sinar gamma yang tinggi kepada mereka. Sinar gamma radioaktif dipancarkan dari logam seperti radium, atau dari sinaran tinggi seperti sinar-x. Radioterapi boleh digunakan sebagai rawatan mandiri untuk mengecilkan ketum buhan atau memus nahkan sel kan ser, serta di samping rawatan kan ser lain.

TIPS PENCEGAHAN KAN SER USUS

Kerap berjumpa dengan doktor iaitu mendapatkan ujian saringan berkala untuk kan ser adalah cara yang tunggal terbaik untuk melindungi diri anda daripada penyakit ini. Ia boleh membantu mengesan tanda-tanda kan ser usus.

Henti merokok, Ia tidak perlu disangkal lagi, tetapi tidak merokok adalah perkara yang amat terbaik yang boleh anda lakukan untuk kesihatan diri anda sendiri.

Lakukan aktiviti fizikal. Ia mengurangkan risiko pelbagai penyakit serius, apa-apa jumlah aktiviti fizikal adalah lebih baik ia adalah untuk mensasarkan kira-kira 30 minit atau lebih setiap hari.

Berhenti minum alkohol. Ia adalah satu perkara yang menakjubkan apabila ia mendatangkan kepada kesihatan. Peminum harus mencuba untuk mengurangkan atau berhenti.

Kurangkan pengambilan daging merah. Cuba untuk makan tidak lebih daripada tiga hidangan setiap minggu. Kurang daripada itu adalah lebih baik.

Pengambilan kalsium dan vitamin D. Terdapat bukti yang baik yang mendapat cukup kalsium dan vitamin D boleh membantu melindungi daripada ba rah usus.

Justeru itu, banyak langkah untuk mencegah kan ser ini. Pelbagai cara untuk mengelakkan terjadinya ba rah telah dipraktikkan. Hal ini bertujuan untuk keselamatan diri anda dan untuk mengesan secepat yang mungkin tanda-tanda kan ser usus disamping dapat memberikan rawatan dengan kadar yang segera.

Author: admin

Leave a Reply