TIPS

SebarFitnah lsu Kes Emilia Hanafi, Sm Faisal Saman Caprice & Minta 5 Tuntutan Ganti Rugi Yang Mengej0tkan Ramai

Ahli perniagaan terkenal, Datuk SM Faisal SM Nasimuddin Kamal memfailkan sa.man terhadap penyanyi rap Caprice berhubung hantaran ber.baur fit.nah yang dibuat selebiriti itu di laman Instgramnya mengenai kes Emilia Hanafi.

SM Faisal, 43, selaku plaintif memfailkan sama.n itu di Mahk.amah Sesyen di sini menerusi Tetuan Akberdin & Co pada 15 Ogos lalu dengan menamakan Caprice atau nama sebenarnya Ariz Ramli, 36, sebagai defen.dan.

Berdasarkan dokumen yang diperoleh, SM Faisal berkata, pada 27 Jun lalu, Mahka.mah Tinggi Syariah di sini memerintahkan Emilia, 43, yang juga bek.as isterinya menjalani huk.uman penj.ara tujuh hari kerana ga.gal mematuhi perintah komital mah.kamah.

Plaintif menda.kwa insi.den itu kemudian dimanip.ulasikan oleh pihak-pihak tertentu dengan niat malafide (niat ja.hat) tanpa sebarang rujukan atau klarifikasi daripada pihak plaintif.

Kata plaintif, sehari selepas itu, defen.dan dengan niat sama turut menghe.rdik, mence.muh dan membu.rukkan plaintif atau Mahk.amah Sya.riah dengan memuat naik vide0 atau hantaran melalui Instgramnya pada 28 Jun lalu.

“P0sting (hantaran) itu mendapat publis.iti meluas kerana defendan mempunyai lebih kurang 1.5 juta pengikut di Insta.gramnya. Bahkan sehingga tarikh pemfailan ti.ndakan (sa.man) ini di mahk.amah, p0sting fi.tnah tersebut dilihat atau mendapat ‘like’ daripada 14,500 orang,” kata plaintif.

Ujar plaintif, tindakan defen.dan itu menyebabkannya berasa terte.kan dari segi em0si selain cem.uhan dan ganggu.an daripada pihak-pihak yang ada kaitan atau menyokong kempen untuk menjat.uhkan plaintif.

Dalam pada itu, plaintif turut menda.kwa hubu.ngannya dan keluarga serta fokus kerjayanya juga terkesan dan tergan.ggu.

Plaintif menyatakan hantaran fitn.ah yang dimuat naik defe.ndan secara tersurat dan tersi.rat memberi maksud bahawa plaintif seorang lelaki yang keja.m, disamakan dengan orang Yah.udi serta ayah za.lim atau ja.hat kepada anak-anaknya.

Pernyataan sam.an itu turut menyebut hantaran fi.tnah itu mengakibatkan plaintif mengalami keaib.an, penghin.aan, cem.uhan, tohm.ahan, cac.ian, ej.ekan atau kebe.ncian dalam kalangan masyarakat.

Berikutan itu, plaintif melalui peguamnya menghantar surat tun.tutan bertarikh 7 Julai 2022 berkenaan hantaran fitn.ah tersebut yang mana antara lain menuntut pena.rikan balik, permohonan maaf, namun defe.ndan g.agal menenuhi tun.tutan plaintif.

Justeru plaintif memohon suatu perintah inju.nksi mandatori terhadap defe.ndan untuk mengeluarkan atau mema.damkan hantaran fit.nah tersebut yang diterbitkan, dimuatnaik, dise.barkan atau disiarkan yang mengandungi kenyataan-kenyataan fit.nah terhadap plaintif.

Selain itu, plaintif turut menuntut suatu injunksi kekal mengh.alang def.endan sama ada oleh dirinya sendiri, sekut.unya, ejennya atau sesiapa sahaja daripada memuat naik, menye.barkan, menyiarkan,menerbitkan, menge.darkan atau menghe.bahkan dengan apa cara sekalipun.

“Suatu permohonan maaf awam yang tanpa ragu (unequiv0cal) daripada defen.dan kepada plaintif dimuat naik, disiarkan, diterbitkan, die.darkan dan dihe.bahkan pada laman-laman mediasosial termasuk tetapi tidak terhad kepada Instgram atau Faceb0ok milik defe.ndan,” kata SM Faisal.

Selain itu, antara yang dituntut ialah kos, ganti ru.gi am, ganti ru.gi punitif (puni.tive dama.ges), ganti ru.gi teladan (exe.mplary dam.ages), ganti ru.gi te.ruk (aggra.vated dam.ages) dan lain-lain relief yang dianggap wajar oleh mah.kamah.

Sementara itu, peguam yang mewakili SM Faisal, Datuk Akberdin Abdul Kader ketika dihubungi mengesahkan pemfa.ilan sam.an tersebut terhadap Caprice.

“Tarikh pengurusan kes seterusnya ditetapkan pada 14 Oktober ini,” katanya selepas pengurusan kes sam.an di hadapan Hakim Mahk.amah Sesyen Si.vil, Idah Ismail.

Usahawan dan rapper, Caprice tampil bersu.ara terhadap kes be.kas isteri SM Faisal SM Nasimuddin Kamal iaitu Emilia Hanafi dipen.jara selama tujuh hari selepas mengubah tarikh lawatan tiga anaknya untuk bersama bapa mereka.

Menurut lap0ran Malaysiakini, Pengerusi Eksekutif Naza World Group of Companies itu di dak.wa mem.ukul wanita tersebut pada 22 November 2015 di kediaman mereka di Desa Sri Hartamas.

Pertu.duhan ini sebenarnya telah pun dibicarakan di ma.hkamah. Dalam perbicaraan tersebut, SM Faisal telah didapati tidak bersa.lah dan dibebaskan daripada segala pertu.duhan.

Emilia tampil berkongsi lua.han hat.inya berserta gam.bar yang kelihatan kesan le.bam menerusi laman Instgramnya untuk mendapatkan keadilan yang sepatutnya.

Emilia mempers0alkan di mana keadilan dalam sistem perundangan negara, sedangkan bukti sudah jelas diberikan. Sekurangnya, bukti dikemukakan patut beri keterangan di Mah.kamah namun semua ini tidak berlaku.

Be.kas isteri ahli perniagaan, Datuk SM Faisal SM Nasimuddin, Emilia Hanafi menjalani hu.kuman pen.jara bermula 27 Jun 2022 atas kesa.lahan ga.gal mematuhi perintah Mah.kamah Tinggi Syar.iah selepas mengubah tarikh lawatan anak-anaknya.

Sumber : kosmo

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis k0men anda disini.
Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua k0men yang ditulis disini. Segala k0men adalah hak dan tanggungjawab anda.

PERHATIAN,. Pihak kami tidak bertanggungjawab terhadap k0mentar yang diutarakan melalui laman s0sial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risik0 akiba’t k0men yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik aka’un sendiri.

Dah Baca, Jangan Lupa Like, K0men Dan Shar’e Page

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *